U heeft uw kans vergooid

The Turn Club | 28 oktober 2019‘Bericht aan de mensheid: u heeft uw kans gehad. U heeft uw kans vergooid. Uw wereld staat in brand en u woekert als onkruid.’
Het is november 2019 en bovenstaand bericht bereikt simultaan alle mailboxen, alle televisie- en radiostations en alle mobiele telefoons ter wereld, in alle denkbare talen.

‘U allen,’ zo wordt gemeld, ‘heeft een week afscheid te nemen van uw naasten, uzelf, uw wereld, het leven. Breng in uw wanhoop niet nog meer schade aan uw wereld toe. Neem waardig afscheid. Stijg boven uzelf uit.’

Stel je eens voor dat jou dit overkomt. Wat zou jíj doen? Paniekeren? Feestvieren tot het bittere einde? Jezelf van kant maken?

Het is een stukje uit de voorstelling “Een Groter Gebeuren” van Auke Hulst, Corrie van Binsbergen, Albert van Veenendaal en anderen. Zij laten zien hoe je met kunst en verbeeldingskracht de mogelijke vormen van de toekomst voelbaar kunt maken.

Speellijst: zie agenda. Op 7 en 8 november zijn er in de middag openbare repetities in Amsterdam waar TurnLeden welkom zijn. Je kunt dan een blik werpen in het maakproces. Geef je op bij Sarah Wash.
Als wij niet in de toekomst durven kijken, dan is het alsof we achter het stuur zitten met onze ogen dicht. Dat is onverstandig.

Er zijn tradities waarin men zich de dood voorstelt in een ritueel. Door verder te kijken dan je eigen leven, besef je hoe je deel bent van een groter geheel. In het westen zijn we daar niet goed in. We stellen de dood uit, door er niet aan te denken.

En zo gaan we ook blind op de toekomst af. Afgezien van wat science-fiction films, staan we niet stil bij wat ons te wachten staat.

Rebekka de Wit en Anoek Nuyens halen de toekomst dichterbij. Zij stellen zich een rechtszaak tegen Shell voor.Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit werken aan ‘De zaak Shell’, een serie monologen die de rechtzaak tegen Shell vanuit verschillende perspectieven benadert.
Ontwerper Koert van Mensvoort bedenkt alvast wat er allemaal met kweekvlees zou kunnen.

Behalve dromen over mogelijkheden, moeten we natuurlijk ook tastbare dingen bouwen.In juni was een aantal Turnleden aan de slag in Montenegro. Op uitnodiging van een lokale groep kunstenaars en milieuactivisten gaven we workshops, korte presentaties, een concert en co-creëerde een werk op de stoep van het klooster.
The-Turn-Club-Green-Travel-Meet-Up-550kb

In de vroege woensdagochtend (5 juni 2019) vertrokken we met in totaal acht TurnLeden per trein door Europa.

Dit weekend ontmoeten we honderd jonge activisten in Montenegro op het Green Culture Festival. We gaan workshops, lezingen en concerten geven.
Maar de reis is even belangrijk.

De mens is tot grootse daden in staat.We vlogen een raket naar Mars, we splitsten een atoom en we ontdekten de werking van onze genen. En passant wisten we elke hoek van de planeet te bewonen en de ecologie en het klimaat volledig in de war te schoppen.We zijn daarom niet klaar.Er zijn nieuwe, grootse daden nodig.

Aankomende evenementen