Laten we ons oefenen in het omgaan met chaos

The Turn Club | 12 juni 2019

In juni was een aantal Turnleden aan de slag in Montenegro.
Op uitnodiging van een lokale groep kunstenaars en milieuactivisten gaven we workshops, korte presentaties, een concert en co-creëerde een werk op de stoep van het klooster.

Het was een chaos. Tot op de dag van aankomst waren veel dingen onduidelijk, onze plannen werden omgegooid en er was niet echt een tijdschema.

Maar ook werden we met rode loper ontvangen op het ministerie van cultuur, werd er heerlijk gekookt en maakten we kennis met tientallen jonge mensen die gretig, enthousiast en onvermoeibaar met ons aan de slag gingen.

De chaos zorgde voor contact, de zoektocht voor een scherp gevoel en de uitdagingen voor nieuwe ideeën om mensen te bereiken voor wie het hele klimaat-onderwerp compleet nieuw is.

Als dit een strak georganiseerd festival was geweest, hadden we onze praatjes gehouden, onze workshops gegeven en gedaan wat we al konden. Nu waren we op een plek gekomen waar we echt stappen in het onbekende moesten zetten.

En dat bleken we te kunnen.

Zo onderzocht Malou van Doormaal met een groep jongeren welke stappen er nodig zijn voor ander gedrag en hoe graag we ons vasthouden aan conventies.

Elmo Vermijs gaf twintig scholieren een duizendtal op dikte gesorteerde boomtakken waarmee zij in stilte een veld vol betekenissen en verbanden hebben gebouwd.

En Ida van der Lee ging met haar deelnemers op onderzoek uit. In winkels brachten zij verhalen van afgedankt materiaal en zochten in de stad naar plekken die blij of juist verdrietig van (on)duurzaamheid waren.

Ida maakte verhalen zichtbaar achter gebruiksvoorwerpen die we gewend zijn achteloos weg te gooien. Terwijl “weg” natuurlijk helemaal niet bestaat.

Het werd duidelijk dat we zonder chaos de wereld niet kunnen redden.

Laten we ons daarom oefenen in het omgaan met chaos, het vinden van onze weg in vreemde situaties en het ontdekken van connecties en verbanden. Met andere woorden: waar ligt jouw Montenegro?