U heeft uw kans vergooid

U heeft uw kans vergooid

The Turn Club | 28 oktober 2019‘Bericht aan de mensheid: u heeft uw kans gehad. U heeft uw kans vergooid. Uw wereld staat in brand en u woekert als onkruid.’
Het is november 2019 en bovenstaand bericht bereikt simultaan alle mailboxen, alle televisie- en radiostations en alle mobiele telefoons ter wereld, in alle denkbare talen.

‘U allen,’ zo wordt gemeld, ‘heeft een week afscheid te nemen van uw naasten, uzelf, uw wereld, het leven. Breng in uw wanhoop niet nog meer schade aan uw wereld toe. Neem waardig afscheid. Stijg boven uzelf uit.’

Stel je eens voor dat jou dit overkomt. Wat zou jíj doen? Paniekeren? Feestvieren tot het bittere einde? Jezelf van kant maken?

Het is een stukje uit de voorstelling “Een Groter Gebeuren” van Auke Hulst, Corrie van Binsbergen, Albert van Veenendaal en anderen. Zij laten zien hoe je met kunst en verbeeldingskracht de mogelijke vormen van de toekomst voelbaar kunt maken.

Speellijst: zie agenda. Op 7 en 8 november zijn er in de middag openbare repetities in Amsterdam waar TurnLeden welkom zijn. Je kunt dan een blik werpen in het maakproces. Geef je op bij Sarah Wash.
Als wij niet in de toekomst durven kijken, dan is het alsof we achter het stuur zitten met onze ogen dicht. Dat is onverstandig.

Er zijn tradities waarin men zich de dood voorstelt in een ritueel. Door verder te kijken dan je eigen leven, besef je hoe je deel bent van een groter geheel. In het westen zijn we daar niet goed in. We stellen de dood uit, door er niet aan te denken.

En zo gaan we ook blind op de toekomst af. Afgezien van wat science-fiction films, staan we niet stil bij wat ons te wachten staat.

Rebekka de Wit en Anoek Nuyens halen de toekomst dichterbij. Zij stellen zich een rechtszaak tegen Shell voor.Theatermakers Anoek Nuyens en Rebekka de Wit werken aan ‘De zaak Shell’, een serie monologen die de rechtzaak tegen Shell vanuit verschillende perspectieven benadert.
Ontwerper Koert van Mensvoort bedenkt alvast wat er allemaal met kweekvlees zou kunnen.

Behalve dromen over mogelijkheden, moeten we natuurlijk ook tastbare dingen bouwen.Hoe groot mag ons idealisme zijn?

Vorige week beschreven we hoe wij, dromers, makers en praktisch idealisten aan zet zijn bij het vertellen van grote verhalen. En dat kunstenaars richting zouden kunnen geven in deze tijd waarin verschillende crises elkaar meesleuren.

Kim Erkens

De wereld is ingrijpend aan het veranderen. De problemen waar wij als burger mee worden geconfronteerd zijn complex, groot en onoverzichtelijk.

Aankomende evenementen