Welke draak kun jij verslaan?

The Turn Club | 20 juni 2019

De wereld is ingrijpend aan het veranderen. De problemen waar wij als burger mee worden geconfronteerd zijn complex, groot en onoverzichtelijk.
Waar zijn de nieuwe helden die opstaan tegen onrecht, uitbuiting en klimaatverval? Wie redt uitstervende diersoorten? Wie ontfermt zich over eenzame ouderen?

Wachten we tot er een politicus, activist of kunstenaar opstaat? Of gaan we op zoek naar de held die wij zelf kunnen zijn?

Komende zaterdagmiddag gaat The Turn Club op zoek naar een rol voor kunstenaars bij de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag.
Tijdens het openingsconcert van Nieuwe Noten Amsterdam, een initiatief van TurnLid Aspasia Nasopoulou, gaat Merlijn Twaalfhoven samen met de aanwezigen op zoek naar nieuwe helden in onze klimaat-ongelijkheid-polarisatie-technologie-clusterfuck.

Politiek, religie of sociale ideologieën lijken weinig meer te bieden.

Een deel van de mensen wil zich nog wel laten meevoeren in simplificaties. Zij geloven dat de markt, of de technologie, of een of andere sterke leider onze grote problemen kan oplossen. Maar veel anderen haken af, voelen zich machteloos.

Kim Erkens, deelnemer van ons Turn Lab Stil de Tijd, maakt Vergeet-mij-liedjes voor ouderen met dementie.

We hebben daarom nieuwe verhalen nodig die richting geven, ons fris laten kijken, anders laten denken en concreet doen handelen.

Dat klinkt als een goede theorie. Maar kunnen we dat waarmaken?

Wie zijn de verhalenvertellers van nu? Leveren we onze ideeën over wie we zijn en waar we heen gaan uit aan Hollywood, social media influencers of de journalisten die het dagelijkse nieuws verslaan en afgerekend worden op clicks en views? Of zouden we ook bedachtzame, verdiepende en minder stellige stemmen hoorbaar kunnen maken?

Kunstenaars zijn verhalenvertellers. Zij geven vorm aan datgene dat niet aan de oppervlakte zit. Zij omarmen onzekerheid en navigeren door complexe en onoverzichtelijke tijden.

Hoe zouden zij – en alle anderen die vanuit een kunstenaars-mindset de wereld aanschouwen – kunnen meebouwen aan de grote verhalen van deze tijd? Hoe worden we zelf personages in dit verhaal, en vinden we de moed om de draken van deze tijd te verslaan?

Daarover dus zaterdag meer.

Meer informatie en tickets

Met dank aan Cultureland dat aan Merlijn een mooie werkruimte bood om dit plan uit te werken.