TurnLab Stil de Tijd 2020
Hoe versterken we de relatie tussen mensen met dementie
en hun sociale omgeving?
Hoe maken we de schoonheid van ouder worden zichtbaar?
Wat is de kracht van imperfectie in dit domein?
Hoe versterken we de relatie tussen mensen met dementie
en hun sociale omgeving?
Hoe maken we de schoonheid van ouder worden zichtbaar?
Wat is de kracht van imperfectie in dit domein?
Vijf creatieve makers ontwikkelden in 2020 nieuwe ideeën, projecten en plannen waarin ouderen en mensen met dementie een actieve rol spelen. Zo maken zij niet alleen de complexiteit en tragiek, maar ook de rijkdom en schoonheid van dementie en deze levensfase toegankelijk.
Een beeldende dialoog om ruimte te maken voor persoonlijke ervaringen rondom dementie.
Onderzoekt reizend door Europa welke alternatieve woonomgevingen voor mensen met dementie hier toepasbaar zijn.
Samen duetten dansen met de anderhalve meter ‘Memory Dance Stick’.
Creëer een droomeiland op een beschermende mantel en voer speels een gesprek over eenzaamheid.
Ervaar een coronaproof theatraal handenwasritueel voor mensen met dementie en hun omgeving.
Ik ben kunstenaar en procesproever. Al langere tijd werk ik met mensen met dementie. Het afgelopen jaar ook elke week met bewoners in een verpleeghuis die om verschillende redenen niet zo makkelijk contact kunnen maken of kunnen aanhaken bij groepsactiviteiten. Met hen had ik zintuiglijke ontmoetingen waarin voedsel, geur, diep luisteren en huidcontact een belangrijke rol spelen.
Daarnaast werk ik ook op andere plekken in de zorg, in organisaties, op manifestaties en in het onderwijs, om mensen anders te laten kijken, in beweging te brengen en onderlinge verbindingen tot stand te brengen. En nu dus ook als matchmaker bij het Lab Stil de Tijd van The Turn Club.
contact: info@hethuisvanproeven.nl
Ik ben allang niet meer alleen acteur. Naast het maken van theatervoorstellingen mag ik mensen op allerlei plekken begeleiden te dromen én die dromen uit te voeren. Van administratief personeel, tot jongeren, tot kunstenaars. Een droom die uitkomt.
Dementie heeft een grote impact op de relaties van mensen die ermee te maken krijgen. De relatie met jezelf en die met anderen komt op z’n kop te staan en lijdt niet zelden tot een sociaal isolement. Vaak wordt vergeten dat mensen met dementie, ondanks de ontwrichtingen die de ziekte met zich meebrengt, niets liever willen dan hun leven voortzetten samen met hun dierbaren.
Het zijn juist deze universele menselijke behoeften die door de ziekte en het heersende mensbeeld van dementie onder druk komen te staan. Zowel mensen met dementie als de mensen om hen heen worden door veranderende omstandigheden, bijvoorbeeld het (deels) wegvallen van taal en bekende handelingspatronen, uitgedaagd om zich opnieuw tot elkaar te verhouden en andere vormen van contact maken te ontdekken om zo met elkaar hun veranderende leven opnieuw vorm te geven van wat ze daarin beiden belangrijk vinden.
Het TurnLab biedt een praktische methode waarin acht deelnemers aan acht nieuwe ideeën werken. Stap voor stap vertalen we een persoonlijke droom of een pril idee naar een tastbaar en aansprekend projectplan. Iedere deelnemer krijgt deskundige begeleiding bij de financiële en praktische onderbouwing, het ontwikkelen en presenteren van de ideeën.
Samen zoeken we met elkaar al in een vroeg stadium naar geschikte partners om het plan verder te ontwikkelen en uit te voeren en financieel advies kan daar dus ook een rol in spelen.
Ervaren matchmakers en trajectleider adviseren de deelnemers en zoeken nieuwe samenwerkingen, partnerschappen en dwarsverbanden met kunst, wetenschap, media, zorg en overheid.
Dit ontwikkelproces duurt drie maanden, kost ongeveer één dagdeel per week en wordt afgesloten met een eerste presentatie aan potentiële partnerorganisaties en een betrokken achterban. Daarna volgen drie maanden waarin de deelnemers een pilotproject uitvoeren samen met een instelling of organisatie en volgt een tweede presentatie aan het werkveld.
The Turn Club brengt actieve en ambitieuze veranderaars, kunstenaars, creatieven, kantelaars, omdenkers en friskijkers samen. Wij zetten ons in voor een samenleving die verbonden, duurzaam en mooi is. Hierbij staat de kunstenaarsmindset centraal. Dat is het vermogen om de wereld te bevragen met een open geest, een toekomst te verbeelden, om schoonheid te zien, te verwarren, te spelen en experimenteren. Kortom, het vermogen om te Turnen!
In 2019 heeft het TurnLab Stil de Tijd geleid tot 8 prachtige projecten. Lees er hier alles over.
Mail Sandra Schouten voor vragen en meer informatie: info@hethuisvanproeven.nl
Het TurnLab Stil de Tijd wordt mede mogelijk gemaakt door: