Kom meebouwen aan een symfonie?

The Turn Club | 15 oktober 2019Laten wij, musici, samenwerken bij een groot, inspirerend en verbindend muziekproject waarmee we onze zorg over het verdwijnen van natuur kunnen uiten. – Merlijn Twaalfhoven
Drie dagen lang kwam alles samen: van boeren, wetenschappers, bestuurders en buurtbewoners tot theatermakers, dichters en musici. Op het In Our Nature Festival doken we niet alleen de diepte in, maar vonden we nieuwe dwarsverbanden, ongewone samenwerkingen en ongeziene mogelijkheden. Soms was het even stil. Tijdens de brief van de Noordzee aan de Mens bij het Parlement der Dingen. Soms was het overrompelend. Bijvoorbeeld toen de zangers van het Brabant Koor alle aanwezigen omringden en langzaam mee wisten te nemen in een muzikale woudervaring.

Maar vaak was het vol gesprekken, vragen, ideeën en ontmoetingen.

Hieronder een uitgebreide impressie.

Pieter Ploeg nam ons mee de diepte in over de bodem. Wanneer weet je of je goede vruchtbare aarde hebt? Als het naar bosgrond ruikt en er bij het uitknijpen van een handje vol aarde één druppel water uit komt.
Alarmerend: als we met onze landbouw zo doorgaan als nu hebben we nog maar 50 oogstjaren te gaan hebben.


Sfeervol en swingend optreden van Mimi & The Po’boys


We werden uitgedaagd om ‘grote’ vraagstukken ‘dichtbij’ te halen.


We speelden serious game ‘de Fixer’ met Ellis Bartholomeus om maatschappelijke vragen te beantwoorden. Juist de spelregels en de beperkingen geven je de ruimte en vrijheid om over een goede oplossing na te denken.


Nelleke Schreuders van Bosschool Driebergen ging met schoolkinderen op pad en gaf hen op een leuke wijze natuuronderwijs.


In de Spiegeltent werden we geïnspireerd door vele uiteenlopende sessies, workshops en optredens. Zo vertelden Vera Bachrach en Wim Coenraadts over hun project ‘Doe-het-zelf-kip’. Dit project heeft vooral het bewustzijn rondom het slachten van dieren voor vlees aangewakkerd.


We hadden heel wat te ‘verteren’. Bij de mindfulness-sessies van Achim Heine kregen we even de ruimte om alles te laten bezinken.


Kunstenaar Malou van Doormaal ging op zoek naar sociale duurzaamheid in een bijzondere vergadersetting.


Op het terrein van De Kleine Aarde wordt voedsel verbouwd volgens de permacultuur en is bestemd voor de voedselbank.
In juni was een aantal Turnleden aan de slag in Montenegro. Op uitnodiging van een lokale groep kunstenaars en milieuactivisten gaven we workshops, korte presentaties, een concert en co-creëerde een werk op de stoep van het klooster.
The-Turn-Club-Green-Travel-Meet-Up-550kb

In de vroege woensdagochtend (5 juni 2019) vertrokken we met in totaal acht TurnLeden per trein door Europa.

Dit weekend ontmoeten we honderd jonge activisten in Montenegro op het Green Culture Festival. We gaan workshops, lezingen en concerten geven.
Maar de reis is even belangrijk.

De mens is tot grootse daden in staat.We vlogen een raket naar Mars, we splitsten een atoom en we ontdekten de werking van onze genen. En passant wisten we elke hoek van de planeet te bewonen en de ecologie en het klimaat volledig in de war te schoppen.We zijn daarom niet klaar.Er zijn nieuwe, grootse daden nodig.

Aankomende evenementen