Ida van der Lee_lid van The Turn Club

Ida van der Lee

Wat ik doe: Ik ontwerp vanuit de kunst rituelen om te communiceren op betekenisniveau

Dit ben ik in de wereld aan het veranderen: Ik herintroduceer rituelen met schoonheid en verbeeldingskracht zodat mensen de moeilijke emotionele momenten in het leven kunnen vormgeven en delen.

NAMEN EN NUMMERS

4 mei

Met Namen en Nummers herdenken we op 4 mei de 2800 weggevoerde Joden uit de Oosterparkbuurt. Het Kastanjeplein is een bijzonder ingerichte herdenkingsplek waar iedereen een joods slachtoffer stap voor stap symbolisch thuis kan brengen.

Je kunt zelf op 4 mei tussen 10:00 en 18:00 een naambordje maken voor een joods slachtoffer uit WOII.

Deelnemers aan het ritueel beginnen bij het Tijdkantoor waar ze een besluit nemen om de rituele tijd in te stappen. Vervolgens verbinden ze zich aan een naam uit het Namenarchief, maken een persoonlijk naambordje en leggen dat uiteindelijk op het juiste adres in de grote plattegrond van de buurt. Dit stratenmonument groeit elk jaar. Het is een tijdelijk monument voor een oneindig verlies dat ’s avonds het middelpunt is voor de herdenking. In 2020 hopen we alle 2800 slachtoffers van dat stukje Oosterparkbuurt symbolisch thuisgebracht te hebben.

Namen en Nummers groeit qua belangstelling, draagvlak, hoeveelheid vrijwilligers (75), deelnemende scholieren (12), zangers (45), workshops (3) en schoolprogramma’s (8). Maar ook de kosten stijgen en helaas maakt de financiering een tegengestelde beweging omdat het project zich herhaalt. Fondsen zijn geneigd om bij herhaling niet meer te steunen. Help je mee?

AFSCHEID VAN FOSSIELE BRANDSTOFFEN

Ida gaat in juni 2019 met ons mee op reis door Europa:  Green Culture TrainCamp. Onderweg naar Montenegro wil zij een ritueel ontwerpen om afscheid te nemen van fossiele
brandstoffen.

Afscheid nemen van het oude betekent het nieuwe verwelkomen, de duurzame energiebronnen. Afscheid van luxe en gemak en klaarstomen voor de klus die we moeten klaren. Het nieuwe staat niet in cadeauverpakking klaar. Nee het vraagt inspanning. Dit ritueel is daarom ook een smeekbede om een moeilijke maar urgente en uitdagende reis goed te laten verlopen.

TURNLAB STIL DE TIJD

Ida is één van de deelnemers aan het TurnLab Stil de Tijd. In dit Lab werken 10 creatieve en ondernemende makers, ontwerpers en kunstenaars aan nieuwe ideeën, projecten en plannen voor, rondom en met dementie.