Het Turnteam
Ons TurnTeam bestaat uit het kernteam, facilitators, connectors, workshopleiders, schrijvers en onderzoekers.
Kernteam: We hebben een klein bureau dat de dagelijkse leiding heeft.
Facilitators: Dat zijn onze onconventionele dagvoorzitters, curatoren van ontmoetingen en ervaren kapiteins voor events, brainstorms of ontwerpsessies.
Connectors: Dit zijn verbinders, bruggenbouwers en matchmakers die met één been in de wereld van organisaties, instellingen en overheden staan, en met het andere been de wereld van kunst, verbeeldingskracht en creativiteit kennen.
Workshopleiders: Onze workshopleiders, trainers en sessieleiders hebben totaal nieuwe invalshoeken, prikkelende vragen en non-verbale strategieën voor verandering, reflectie en creatie.
Schrijvers en onderzoekers: Zij beschrijven en bevragen wat The Turn Club en haar leden in hemelsnaam teweeg brengen in de wereld.
Stichting The Turn Club
Onze missie
Wij geloven dat er ruimte nodig is om gevoelens van onzekerheid, rouw en machteloosheid te uiten op een manier die betekenisvol, waardig en mooi is. Wij zetten ons daarom in om actieve kunstbeoefening een rol van betekenis te geven bij grote vraagstukken zoals klimaatverandering, polarisatie en ongelijkheid.
Onze visie
Ons leven is verstoord. De samenleving in verwarring. En achter de economische en sociale ontregeling die het coronavirus ons heeft gebracht, speelt een veel grotere ecologische crisis die de mensheid voor een immense opgave stelt: kunnen wij ons leven veranderen?
Een verandering komt niet zomaar, vanwege een theorie, bevel of rationeel besluit. We zullen het moeten voelen, ervaren en er in moeten geloven. Hierbij zijn emoties en gevoelens cruciaal. Daarom is er een belangrijke rol weggelegd voor kunstenaars die onrust, verwarring en onzekerheid kunnen vertalen naar ervaringen van samenhang, hoop en vertrouwen.
Door grote vragen te stellen, de rol van kunstenaars in de samenleving te vergroten en samenwerking tussen praktisch idealisten aan te jagen, vergroten wij de ruimte voor schoonheid, verbeeldingskracht en spel bij grote maatschappelijke vraagstukken.
Organisatie, bestuur
Stichting The Turn Club kent een driekoppig bestuur, met een voorzitter, penningmeester en secretaris. Het bestuur is een bestuur ‘op afstand’. Dat betekent dat het een adviserende rol heeft ten aanzien van het beleid en een controlerende rol ten aanzien van de (financiële en inhoudelijke) realisatie en bedrijfsvoering. Het bestuur vergadert gemiddeld vier keer per jaar. De bestuursleden vervullen hun rol geheel onbezoldigd.
De dagelijkse leiding van de stichting heeft het bestuur gedelegeerd aan de directie. De directie wordt gevormd door Merlijn Twaalfhoven en Ellen Rass.
Merlijn Twaalfhoven
Merlijn Twaalfhoven is creatief onderzoeker van complexe maatschappelijke problemen. Hij ontwierp vele onconventionele muziek en theaterprojecten, werkte in conflictgebieden en vluchtelingenkampen en richtte The Turn Club op, een samenwerkingsverband van kunstprofessionals en bruggenbouwers die maatschappelijke vraagstukken aanpakken met een kunstenaarsmindset. In zijn boek Het is aan ons, laat hij zien hoe elk van ons een kunstenaarsmindset kan activeren en daarmee een rol van betekenis kan spelen bij het aanpakken van grote en kleine wereldproblemen.
Ellen Rass
Ellen Rass is zakelijk leider bij The Turn Club. Ze is opgeleid als industrieel ontwerper aan de TU Delft. Ze was 16 jaar werkzaam bij Dutch Design Foundation o.a. als head of development en lid van het MT. Begin 2020 is ze gestart bij The Turn Club. Daarnaast werkt ze als zelfstandige in de cultuursector. Onder andere bij Het Bouwdepot. Ze is lid van de adviescommissie Impulsgelden Provincie Noord Brabant. Het inzetten van de kunstenaarsmindset voor maatschappelijke vraagstukken is hierin haar belangrijkste drijfveer.
Natasja van ’t Westende
Natasja van ‘t Westende is artistiek en zakelijk directeur van Dancing on the Edge, een artistiek platform en multidisciplinair festival dat meervoudige verhalen wil vertellen en de artistieke dialoog met het Midden-Oosten en Noord-Afrika en haar diaspora bevordert. Met een focus op internationalisering, innovatie, cross-disciplinariteit, diversiteit en maatschappelijke betrokkenheid is ze actief als programmeur/curator, moderator, concept developer, researcher, adviseur én fundraiser in de uitvoerende en beeldende kunst.
Eduard ter Schiphorst
Als Directeur van Stichting Beeldende Kunst Amsterdam is Eduard een all-round manager met bakken ervaring en expertise in de financiën. Zowel nationaal als internationale bekleedde hij verschillende management functies voor zowel grote beursgenoteerde- als kleine private bedrijven. Met gevoel voor ontwikkeling en implementatie heeft hij een goed oog voor innovatie.
Thomas Steiner
Thomas Steiner was 28 jaar werkzaam bij Triodos Bank. Zijn laatste functie daar was Directeur Corporate Communicatie & Identiteit. Inmiddels werkt hij als adviseur voor onder andere het Sustainable Finance Lab. Als geen ander weet hij hoe te werken aan en het bouwen van een duurzame identiteit van een organisatie.
Merlijn Twaalfhoven: Symphony for All, Amman
Achtergrond
Stichting The Turn Club is de nieuwe naam van Stichting La vie sur Terre, opgericht in 2001
Stichting La Vie Sur Terre produceerde in afgelopen 20 jaar een grote hoeveelheid uiteenlopende (muzikale) projecten vaak op ongewone, indrukwekkende plekken. Een loods van een scheepswerf, de verlaten vliegbasis Soesterberg, in het ruim van een onderzeeër of de oude Domkerk. Niet zelden spelen de mensen ter plekke een grote rol. Bijvoorbeeld bij een collage van klassiek, jazz en improvisatie in de markthal van Bratislava, een concert vanaf de daken aan weerszijden van de bufferzone in Nicosia, een festival in het zigeu nerghetto van Prešov en een muzikale ode aan de vrijheid in de schaduw van de afscheidingsmuur in Bethlehem. Kunst en het alledaagse leven versmelten met elkaar, een zeer uiteenlopend publiek wordt zo betrok ken bij een zoektocht naar schoonheid en verwondering.
De stichting heeft de laatste paar jaar met het opzetten en ontwikkelen van The Turn Club een transformatie ondergaan. Na zoveel jaar projecten initiëren en produceren in dezelfde cyclus is de behoefte bestaan aan het creëren van een bredere beweging, het delen van ervaring en het vergroten van de impact. Dit vraagt om een omslag in visie, identiteit maar ook in organisatie en financieringsvorm en -dynamiek. De afgelopen 4 jaar is gewerkt aan de ontwikkeling van een stabiele en daadkrachtige organisatie waarin met tientallen initiatiefrijke leden wordt samengewerkt.
Artistieke ontwikkeling Merlijn Twaalfhoven
De afgelopen 10 jaar ontwierp Merlijn Twaalfhoven grote en innovatieve vocale projecten. De samenwerking tussen professionals, amateurs, kinderen en publiek en het eigenzinnige gebruik van de ruimte waren daarin kenmerkend.
De ontwikkeling die plaatsvond was drieledig:
Muzikaal: Merlijn ontwierp vormen van muzikale ordening waarin improvisatie, modulair gebruik van losse bouwstenen en het combineren van solisten die met uitgeschreven partijen werkten en amateurs die op het gehoor meedoen op tal van manieren werden onderzocht, getest en verfijnd. Ook experimenteerde hij met de inzet van technologische middelen, van stopwatches, MP3 spelers tot een speciaal ontworpen App.
Samenwerking: De muzikale werkvormen vroegen ook om nieuwe vormen van samenwerking. Meerdere dirigenten, componisten en creatieve solisten kregen een plek. Er kon worden samengewerkt in collectieven en soms werd een groot concert voorafgegaan door een serie kleine optredens op locatie die door solisten en mede-artistiek leiders werden vormgegeven, zoals bijvoorbeeld in het geval van “1000 Stemmen in Carré”.
Organisatorisch: Merlijn zocht actief naar nieuwe organisatievormen, zoals het delen van kennis en ervaring in het “netwerk innovatieve zangmakers”, de Syrious Mission-reizen naar vluchtelingenkampen, het internationale Citizen Artist Incubator en het web platform What Art Can Do.
Het werk van Merlijn kenmerkt zich door de verbinding met urgente thema’s, zoals het verhaal van Nederlanders met een migratieachtergrond (La Nuit du Maroc), de positie van Roma (La Nuit Zigane), de onrust in het Midden-Oosten (Symphony Arabica), de oorlog in Syrië (Syrious Mission en A Postcard from Aleppo). Bij 24 hour Resonance (2015 en 2016) stond de zoektocht naar aandacht en stilte centraal. In Four Drifting Seasons (2017) en Gras dat niet bezeten is (2018), werden temperatuurmetingen van NASA uit 1885-2017 omgezet in klanken die zingbaar waren zodat wetenschappelijke klimaat-data voelbaar konden worden.
Merlijn was stadscomponist van Zaanstad en Haarlemmermeer, en componeerde in 2018 een grote viering van 500 jaar Grote Kerk Alkmaar.
Sinds 2017 werkt Merlijn aan The Turn Club, een nieuw samenwerkingsverband waarin een artistieke werkwijze wordt verbonden aan maatschappelijke vraagstukken, zoals ecologie, dementie, onderwijsvernieuwing en de zorg. Hierin verbindt hij ervaren kunstenaars uit alle disciplines met idealisten, veranderaars, overheden, organisaties en vrijwilligers.
In 2020 was hij één van de oprichters van de Sociaal Creatieve Raad, een netwerk van netwerken dat lobbyt voor verbeeldingskracht bij systeemverandering in de samenleving. In 2021 werd hij gekozen tot lid van de Academie van Kunsten.
Theatertour Het is aan ons, 2021
ANBI
De stichting heeft een (culturele) ANBI status.
Stichting The Turn Club
Nieuwe Keizersgracht 1A
1018 DR Amsterdam
RSIN/Fiscaal Nummer: 809977072
SBI-code: 90011 en 90012
KvK 34157022
BTW nummer 809977072B01
Downloads
“Resonance” van Merlijn Twaalfhoven in Martinikerk Groningen