Chokri Ben Chikha Inspiratiebron van The Turn Club_Eric de Mildt

Het is onze taak om oppositie te maken. En dat kan – nee, dat moet – met poëzie. “Geen revolutie zonder dans”, zegt Emma Goldman. Denk aan Greenpeace, dat in Berlijn een gigantisch verkeersplein knalgeel schildert.

Tot de verbeelding sprekende acties, dat moeten wij toch ook kunnen? Waarom moet dat alleen van Greenpeace komen? Dat moeten jullie hier in Amsterdam toch ook willen? Amsterdam is een soort Disneyland geworden. Laten jullie dat zomaar gebeuren? Waarom is Amsterdam geen vrijstaat? Jullie moeten dat terugveroveren. Dat kan, ik geloof dat dat kan. We kunnen leren van de activisten. Die hebben meer invloed dan wij. Hoewel zij artistiek vaak volstrekt lamentabel zijn. Pussy Riot is een verschrikkelijk matig bandje. Als amateurs het beter doen dan wij – ja hallo – ! Hebben wij geen betere troeven met onze verbeelding, onze creativiteit, ons vermogen om dubbelzinnig te zijn, om in alle kleuren emoties te tonen, om wereldbeelden te laten botsen, om verwarring te creëren, met onze artistiek waarheid!

Chokri Ben Chikha (Oostende,1969) is sinds 2007 docent en artistiek onderzoeker aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van de HoGent (KASK). Vanuit die context richt hij in 2009 de internationale performancegroep Action Zoo Humain op, waarvan hij artistiek leider is. In 2013 behaalde hij zijn doctoraat in de kunsten. Naast postdoctoraal onderzoeker en docent (KASK/School of Arts/HoGent) is hij ook acteur en regisseur.

foto: Eric de Mildt