In samenwerking met:
Hoe bereid je leerlingen voor op een wereld die zo sterk in verandering is? Welke rol kan kunst hierin spelen? Samen met VCPS, vereniging Cultuurprofielscholen, gaat The Turn Club op zoek naar ruimte om aansprekend en duurzaam ruimte te geven aan de gestelde doelen in de burgersschapsopdracht.
Wat we doen
Samen met de VCPS organiseerde The Turn Club in het voorjaar van 2023 de eerste editie van het Living Lab: een reis naar het Burgerschap voor de Toekomst.
Hoe kun je een goede wereld achterlaten voor burgers van de toekomst? En hoe kan een living lab op een cultuurprofielschool daaraan bijdragen? Met deze twee vragen gingen teams van docenten (van verschillende vakken), een schoolleider én leerlingen – van zes cultuurprofielscholen twee dagen aan de slag. Onder leiding van Merlijn Twaalfhoven, Anne Graswinckel, Jan Albert Slurink en Nina Boas werd getekend, gewandeld, gezongen, gepraat, gedacht, gefaald, gezocht en gecreëerd om bouwstenen te verzamelen voor een schooleigen living lab.
Wat is een living lab?
Een Living Lab is een doe- en onderzoeksplek voor de vorming van het cultureel burgerschap, van jezelf (de IK), de groep waartoe je behoort (de WIJ) en iedereen en alles daaromheen (de WERELD). Iedere school verzon een eigen Living Lab formule, waarin zij alle facetten samenbrachten die voor hun school van belang waren.
Een van de formules die naar boven kwamen is: (RO + MO) = IN
Je hebt een Relevant Onderwerp nodig, en de Motivatie van docenten en leerlingen om mee te doen, om IN te zijn: mee te doen en inzichten te krijgen.
En daarna?
Enkele maanden na de Tweedaagse kwam iedereen samen om de voortgang van de ontwikkeling te bespreken en van elkaar te leren. Een Living Lab blijft zich ontwikkelen, en ook de scholen van de eerste editie zullen bij toekomstige terugkomdagen hun ervaringen komen delen.
Het Living Lab wordt jaarlijks aangeboden via de VCPS en staat open voor alle middelbare scholen die op een creatieve manier aan hun Burgerschapsonderwijs willen werken.
Meedoen?
Het ontwikkelen van burgerschapsonderwijs doe je met docenten van verschillende vakken. Als school doe je daarom bij voorkeur mee met een gemengd team van 5 à 7 personen bestaande uit schoolleiding, docenten en twee leerlingen (klas 3 of 4, alle niveaus, geen examenjaar).
Meer weten?
Stuur een mailtje naar Miriam