TurnLab In Our Nature
Hoe kan kunst ons helpen bij het versterken
van de relatie tussen mens en natuur?
Hoe kan kunst ons helpen bij het versterken
van de relatie tussen mens en natuur?
Het is een onzekere en gekke tijd, maar ook een tijd van contemplatie en een unieke kans om samen te bouwen aan een nieuwe wereld.
In het TurnLab In Our Nature werken creatieve en ondernemende makers, ontwerpers en kunstenaars met verbeeldingskracht, lef en samenwerkingsgeest aan nieuwe ideeën, artistieke projecten en heldere plannen waarmee de schoonheid en kracht van de natuur voelbaar wordt.
Wat gebeurt er als je een tijd lang al je aandacht richt op een willekeurig lapje grond van 1m2? En vanuit nieuwsgierigheid kennis maakt met dit stukje grond onder je voeten? Dat vroegen Ester Heiman en Anne Leijdekkers zich af.
Vaak staan we pas stil bij de grond onder onze voeten als we het ergens voor nodig hebben, als er iets in de weg staat, of als we er iets heel mooi of bijzonder aan vinden. Maar wat gebeurt er als je eens een tijdlang stilstaat bij een willekeurig, in het eerste opzicht onbenullig, lapje grond en daar intensief kennis mee maakt? Wat levert dat op? Wat kun je daarin ontdekken? Over jezelf, over het lapje grond, over de relatie tussen jou en het lapje grond. En wellicht over wat het betekent om mens te zijn op dat lapje grond.
Bosschool Driebergen is een organisatie die de verbinding en liefde voor de natuur bij kinderen in stand wil houden en volwassenen wil ondersteunen deze verbinding terug te vinden. Pas als je ergens van houdt, kan je er ook voor zorgen. Veel volwassenen zijn het gevoel kwijt geraakt dat zij onderdeel zijn van de natuur. Steeds meer zijn we bezig onze kennis te vergroten om zo zichtbaar te maken hoe onze wereld er voor staat. Ja dat is nodig, zeker voor ‘grote mensen’. Echter laten we niet vergeten dat een noodzaak voelen iets heel anders is dan de noodzaak weten. Kinderen voelen zich nog één met de natuur. Bosschool Driebergen wil buiten zijn en in het bos zijn als middel gebruiken om deze verbinding bij kinderen in tact te laten. En niet het in het bos zijn als doel op zich gebruiken om kennis over dat bos te vergaren. Kennis in het hoofd is al lang niet meer voldoende, die kennis/dat weten moeten we voelen in ons lijf!
Laten we blijven waarnemen, verbinden, liefde voelen voor al wat leeft!
Bosschool Driebergen is de uitwerking van de droom van verbinder, docent en verwonderaar Nelleke Schreuders.
Wat komt er allemaal kijken bij de dingen die we kopen? Welke weg hebben de dingen waarmee we ons omringen, die we eten, of gebruiken, of weggooien, afgelegd?
Verbinder, onderzoeker en docent Laura Mentink doet een poging om de bizarre productieketens in beeld te brengen. Geen oordeel, geen cijfers, enkel: hoe werkt het en wat en wie komen erbij kijken? Hoe complex zit ons systeem in elkaar?
Ze maakt tekeningen in navolging van de franse filosoof bruno latour. Met de actor-network-theorie wil hij ons trainen om de mens weer als onderdeel van een netwerk te zien; de mens niet langer als de baas van alles en de wereld, maar als onderdeel daarvan. De mens staat er niet boven. Zulke netwerken probeert zij in kaart te brengen.
Op welke manieren kan het zien van de schoonheid in alledaagse ervaringen ervoor zorgen dat wij duurzamer gedrag (blijven) vertonen? Een jaar lang laat verbinder, onderzoeker en dromer Bianca van Overmeeren haiku’s achter op plekken waar mensen elkaar in deze tijd ontmoeten: bos, park, (school)plein, speeltuin en Zoom. Ze schrijft ze bijvoorbeeld op een herfstblad of stoeptegel. Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst zonder mening en interpretatie. Het is simpel, visueel, speels en rijmloos. Net als de coronacrisis legt de haiku veel beperkingen op, maar binnen die kaders kan iets moois ontstaan. En in tegenstelling tot de coronacrisis, die zo aanzet tot extreme meningen en verdeeldheid, is de haiku oordeelvrij, licht en niet pretentieus.
Het In Our Nature TurnLab brengt twee werelden samen. Aan de ene kant is er de menselijke natuur, het scheppende, het vindingrijke dat in ons zit. Aan de andere kant is er de kennis en wijsheid van de natuur zelf.
In een tijd waarin meer dan ooit zichtbaar wordt hoe problematisch, complex en destructief de relatie tussen mens en natuur kan zijn en hoe de mensheid hier zelf onder kan lijden, zoeken wij in dit TurnLab naar nieuwe wegen van contact, verbinding en zorg. Zorgen voor elkaar en voor de aarde. Verbinding met de tijdsgeest en de toekomst. En wegen die gaan via onze waarneming, ons gevoel en ons wezen.
Hoe herstellen we de emotionele band die de mensheid bindt aan de aarde? Hoe gebruiken we deze unieke tijd in de geschiedenis om, nu alles vloeibaar is geworden, te bouwen aan een nieuw paradigma, waarin mens en natuur in gesprek raken? Hoe maken we de aantrekkingskracht die landschappen, ecosystemen en natuurfenomenen op ons uitoefenen en die heel diep in onze biologie verankerd zit, weer voelbaar?
The Turn Club brengt actieve en ambitieuze veranderaars, kunstenaars, creatieven, kantelaars, omdenkers en friskijkers samen. Wij zetten ons in voor een samenleving die verbonden, duurzaam en mooi is. Hierbij staat de kunstenaars-mindset centraal. Dat is het vermogen om de wereld te bevragen met een open geest, een toekomst te verbeelden, om schoonheid te zien, te verwarren, te spelen en experimenteren. Kortom, het vermogen om te Turnen!
Heb je vragen of suggesties?
Het TurnLab In Our Nature is een initiatief van The Turn Club