Geef radeloosheid een turn

The Turn Club | 11 september 2019

Hoe gaat het?

Zit de kalme zomer nog in je lichaam?
Of ben je aangedaan en onthutst?

Het nieuws werd de afgelopen maand steeds alarmerender.

Boven de poolcirkel begon het bos te branden.
In IJsland overleed een eeuwenoude gletsjer.
En de vernietiging van de Amazone escaleerde.

Hoe ga je hiermee om?
Hoe wordt je niet kwaad, radeloos of neerslachtig?

Hiervoor hebben we een eenvoudig driestappenplan:

  1. Laat je niet gek maken
  2. Doe je corvée
  3. Maak met één ding het verschil

1. Laat je niet gek maken

Veel van ons werken aan schoonheid, faciliteren wezenlijk contact tussen mensen en delen hun fascinatie voor de wereld. Dat is niet zomaar waardevol, maar geeft noodzakelijke verbinding tussen mens, de natuur en gemeenschappen waarin we leven. Alleen als deze samenhang gezond is, kunnen we als samenleving veranderen. Die verandering is essentieel. En het kan alleen slagen als we verbonden zijn.

The Turn Club organiseert het In Our Nature Festival voor iedereen die waardevol werk doet en zoekt naar uitwisseling en samenwerking.
Duurzaam bouwen, ecologie en natuurbeleving, kunst en vakmanschap – we versterken dwarsverbanden tussen schoonheid, natuur en de makende mens.

KOM JE op 9 en 10 oktober naar Boxtel? Lees hier meer.

2. Doe je corvée

Ja. We zullen onze plicht moeten doen. Stoppen met vakantievluchten, vleeseten en goedkope kleding. Maar als dit tot beschuldigingen, wantrouwen en polarisatie leidt, zijn we alleen nog maar verder van huis. Zoek daarom de schoonheid en de samenwerking. Bouw dat wormenhotel, zaai die vlindertuin. En deel je ervaringen als je met de trein, heerlijk kalm naar Italië reist.

(Voor inspiratie zou je op 9 en 10 oktober naar De Kleine Aarde in Boxtel moeten komen. Had ik al verteld over het In Our Nature Festival?)

3. Maak verschil met één ding

Corvée is niet genoeg. We zullen echt een omslag moeten maken, en daarvoor hebben we doorzetters, pioniers, activisten en verhalenvertellers nodig.

Zou jij één dag per week kunnen vrijmaken om echt het verschil te maken?

Wij hebben deze vacatures voor campagneleiders, tekenaars, producers en andere creatieve bouwers en organisatiekracht. 1 dag per week. Vanuit huis of op de Turnzolder. Vrijwillig…

Zou jij één dag per week kunnen reserveren voor creatieve klimaatactie?
Hier kun je meer lezen over FridaysForFuture.

We kijken naar je uit!