Merlijn Twaalfhoven zoekt Praktische Helden om de wereld te redden – te beginnen in jouw stad!
Verwachten we alles van de overheid? Of kunnen we nu, zelf, direct aan de slag om ons leven en onze omgeving gezond, verbonden en mooi te maken?
Merlijn Twaalfhoven is componist en ontwierp muziekprojecten in conflictgebieden, vluchtelingenkampen en bij de VN. Hij ontdekte hoeveel creatieve kracht er in de samenleving zit en schreef het boek Het is aan ons, waarom we een kunstenaarsmindset nodig hebben om de wereld te redden.
In een prikkelende en muzikale avond brengt hij een inspirerend vergezicht binnen handbereik door idealen tastbaar en concreet te maken. De aanwezigen zetten zelf een stap om een heldenrol in het verhaal van deze tijd te gaan spelen. Nu is het moment; het is aan ons.
“Ik heb nu al zin om door te gaan met deze groep mensen.”
“Ik wist niet wat ik kon verwachten van deze avond, maar ik loop blij en geïnspireerd naar huis!”
“Heel leuk om de zaal van de andere kant te kunnen zien! Zo voelt het dus om als artiest in een schouwburg te staan.”
Muzikaal, urgent en poëtisch verhaal
Wij bieden een avond waar mensen samenkomen om samen te denken, spreken en beslissingen te maken over de toekomst.
Waarom is dat nodig? Is het niet aan de overheid om de samenleving te organiseren?
Welnu. We leven in interessante tijden. Wat sluikse technologie, oprukkende klimaatverandering en de stuiptrekkingen van het kapitalisme met ons doen, is niet te voorspellen. Maar hoe we deze tijd van onzekerheid in gaan is helemaal aan ons. Laten we ons meevoeren met de dagelijkse portie opwinding in het nieuws en gaan we als toeschouwers aan de zijlijn staan als de ene crisis de andere opvolgt, of kiezen we zelf een rol om te spelen? Zien we politici en bestuurders als afstandelijke macht om over te mopperen of toe te juichen, of zijn er samenwerkingen mogelijk, partnerschappen waarin we samen zoeken naar manieren om onze stad of dorp te maken tot een plek waar we graag leven?
Merlijn Twaalfhoven gaat met een zaal vol actieve, ondernemende of bezorgde burgers aan de slag. In een muzikaal, urgent en poëtisch verhaal brengt hij de grote uitdagingen van deze tijd terug tot heldere vragen die we elkaar kunnen stellen: Hoe wil jij terugkijken op jouw rol in deze tijd van veranderingen? Waar wil jij voor zorgen? Hoe breng je dat wat je goed kunt naar de plek waar het het hardste nodig is?
Wat begint als een visioen vol idealisme, maakt hij stap voor stap concreet zodat iedereen met een helder voornemen naar huis kan gaan.
Elke avond krijgt de burgemeester van de stad een rol. Wie zijn de helden die hij of zij ontmoet? Daarnaast is er een gast die in eerste instantie luistert. Iemand als filosoof Laura van Dolron of Jos Spijkers die de twijfels, onzekerheid of stellige overtuigingen hoort waarmee de aanwezigen zich verweren tegen of overgeven aan de uitnodiging om het normale leven achter zich te laten en een stap te zetten naar praktisch heldendom. De gast deelt haar observaties met de aanwezigen. Zo leren de deelnemers te zien dat zekerheid geen optie is, maar dat ze er wel voor kunnen kiezen om samen het onbekende in te gaan. Ze worden in hun onzekerheidsvaardigheid gecoacht.
Andere mogelijke gasten zijn: Anoek Nuyens, Marjolijn van Heemstra, Karim Bennamar, Kauthar Bouchallikht, Ruben Jacobs, Mirjam Bemelmans, Rikko Voorberg, Karim Maarek en Farid Tabarki.
De avond bestaat uit drie delen
- Een inspirerende introductie met persoonlijke ervaringen, grote vragen en een helder idee van wat praktisch heldendom kan zijn in deze tijd.
- Interactie tussen de aanwezigen waarin ieder zijn ideaal deelt, zich laat verbinden aan mensen met vergelijkbare idealen en toewerkt naar een concreet commitment.
- Een gesprek met deelnemers en verschillende gasten die elk op eigen wijze een brug bouwen tussen grote dromen en tastbare verandering. Een muzikale afsluiting waarin iedereen een concrete stap zet naar het vervolg.
Het voortraject is meer dan een publiciteitscampagne. Samen met een lokaal radiostation en een krant, gaan we op zoek naar lokale helden. We kijken op zeer diverse plekken – van scholen tot zorginstellingen tot ondernemers en bestuurders. Zo spreken we zeer verschillende doelgroepen aan en werven we een uiterst gemengd publiek. Afhankelijk van corona-regels kunnen we ook lokale musici, een koor en een groep middelbare scholieren uitnodigen om een rol te spelen. Zo betrekken we een publiek dat normaal niet snel naar het theater zou komen.
Na afloop van de avond worden de kersverse lokale helden deel van een landelijk netwerk waarmee we lokale veranderkracht verbinden aan creatieve en innovatieve initiatieven van The Turn Club.
Crew
Nodig van het theater
- Regie assistent voor publieksbegeleiding en hulp bij de interactieve onderdelen.
- Licht- en geluidstechniek.
- Ontwerp coronaproof publieksontvangst en routing.
- Marketing en PR.
Productie en financiën
We bieden een basis die flexibel en praktisch is. Als er middelen zijn, voegen we daar extra elementen aan toe zoals gastsprekers en musici.
We hebben drie vormen:
- versie a met Merlijn en één musicus
- versie b met Merlijn, één musicus en een schrijver, filosoof of spoken word artiest die tijdens de avond een tekst of gedicht ontwerpt en muzikaal afsluit
- versie c: als hierboven, maar met samenwerking met lokale musici of speciale gasten.
Speellijst
5 september 2021 | Hoorn
7 september 2021 | Doetinchem
15 september 2021 | Alkmaar
29 oktober 2021 | Nijmegen (wordt verplaatst. Nieuwe datum volgt zsm)
Veelgestelde vragen
1. Wat krijg ik als theater van The Turn Club als we deze voorstelling boeken?
The Turn Club heeft een format voor brieven aan de burgemeester, mediapartners, en organisaties om mee samen te werken. Daarnaast brainstormen we mee over de beste mediapartner, en wanneer de pr op gang komt, zet ook The Turn Club haar lokale contacten in en levert tal van materiaal zoals korte films en aankondigingen voor socials & lokale media.
2. Wat moet ik zelf doen om deze voorstelling in mijn theater te laten plaatsvinden? Het theater:
- Verstuurt uitnodiging aan burgemeester en prikt een datum.
- Bepaalt of bezoekers worden uitgenodigd of een kaartje moeten kopen.
- Maakt een pr-plan voor 30 of meer bezoekers: hoe nodigen we mensen uit uit alle hoeken, rangen en standen van de stad? Met welke organisaties werken we samen?
- Zoekt contact met lokale media voor de oproep om dromen en idealen te beschrijven en mensen met idealen uit te nodigen.
- Bepaalt de routing en opstelling voor het ontmoeting-gedeelte met tafels en groepen van drie binnen alle geldende regels.
- Nodigt lokale pers uit, zorgt voor documentatie, foto, video en geschreven verslag.
3. Is het mogelijk om deze performance/workshop in de middag voor jongeren aan te bieden en in de avond voor volwassenen (dus 2 op 1 avond)?
Dat is een goed idee. We streven echter ook altijd naar deelname van jongeren (14 +) in de volwassen-versie!
4. Staat er nog een specifiek maatschappelijk thema centraal?
Nee. Wij laten in het event zien hoe alles met alles verbonden is. Juist het aanleggen van een vlindertuin kan bijvoorbeeld een groot sociaal effect hebben. Het produceren van lokaal voedsel kan invloed hebben op de gezondheid van mens en natuur. Etc.
5. Hoe kunnen geïnteresseerden zich aanmelden?
Publiek dat deel wil nemen, geeft zich op via een eenvoudige vragenlijst.
6. Hoe wordt het publiek samengesteld?
Pas drie weken voor het event maken we een selectie die een zo repesentatief mogelijke afspiegeling is van de diversiteit van de plaats. De deelnemers krijgen een brief en kunnen zich al voorbereiden.
We zoeken nadrukkelijk niet naar gangbaar theaterpubliek, maar naar mensen uit alle lagen en hoeken van de bevolking.
7. Wat kost het?
Al vanaf € 1000,- maken we een versie op maat.
“Hoe wil jij terugkijken op jouw rol in deze tijd van veranderingen?”
“Wat een bijzondere bijeenkomst! ”
“Jullie doen in het groot wat wij met een clubje hier in het klein doen. Hoop dat de wensen/behoeftes/ gevoelens van urgentie van IEDEREEN nu eens tot een vervolg gaat leiden EN EEN VERSCHIL MAKEN!! ”
Over Merlijn en Jurriaan
Merlijn Twaalfhoven zette als componist, schrijver en ondernemer grote, gedurfde projecten neer. Aan weerszijden van de levensgevaarlijke bufferzone die het Turkse en Griekse deel van Cyprus scheidt, maakte hij een muzikale dialoog tussen lokale kinderen, studenten en musici. Hij gaf muziekles in Syrische vluchtelingenkampen en de favela’s in Rio de Janeiro, organiseerde een geheim festival in huiskamers van de Oude Stad in Jeruzalem en hielp buurtbewoners in Bethlehem om de muur die duur hun dorp loopt te bedwingen.
Op al deze plekken zag hij hoe verbeeldingskracht, schoonheid en spel minstens zo belangrijk zijn als politiek, geld en macht. Hij besloot om te onderzoeken hoe je met een kunstenaarsmindset grote vraagstukken kunt aanpakken. Hij presenteerde zijn ideeën van Tokio tot in Damascus en Washington. Hij werkte samen met het New York Philharmonic, het Kronos Quartet en de VN, componeerde voor de opening van het Global Parlement of Mayors, het Holland Festival en de Klimaatmars en is een veelgevraagd spreker op conferenties en politieke evenementen. In najaar 2020 verscheen zijn boek Het is aan ons – waarom we een kunstenaarsmindset nodig hebben om de wereld te redden.
In 2017 richtte hij The Turn Club op. Met deze verzameling kunstenaars, veranderaars en praktisch idealisten zet hij zich in voor complexe vraagstukken zoals ecologie, dementie en sociale ongelijkheid. Hij combineert een heldere visie op de toekomst met de aanpak van een kunstenaar: experimenteel, speels en altijd op zoek naar schoonheid en verbinding.
Jurriaan Berger maakt graag muziek op alles waar geluid uit komt. Dat begon al bij de instrumenten in zijn ouderlijk huis (gitaar, piano), ging verder op school (drums, bas) en intussen verzamelde hij gebruikelijke en ongebruikelijke instrumenten, akoestische en elektronische.
Hij studeerde jazz piano aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij oa een passie voor improvisatie aan over hield. Jurriaan componeert voor traditionele én voor volstrekt originele combinaties van instrumenten. Ook geeft hij les (piano, theorie, improvisatie, compositie) aan individuele leerlingen en groepen. Op dit moment ontwikkelt hij lessen over elektronische muziek voor de bovenbouw van de basisschool.